Landingsvaartuig en duiker halen weggewaaid luik boven water

feb 25, 2022

De storm van afgelopen week heeft ook op het water schade aangericht. In het kader van de opruimplicht zijn duik- en bergingsbedrijf W. Smit en Browema ingeschakeld om een luik van een duwbak op te diepen bij Het Bergse Veld, de ankerplaats nabij de Moerdijkbrug.

Gisterochtend werd de container met de uitrusting van W. Smit geladen op de werkboot van Browema, waarna de bedrijven gezamenlijk koers zetten naar de ankerplaats. Vanaf een hulpboot is de duiker van W. Smit te water gegaan, onder begeleiding van twee collega’s. Zodra het luik boven water kwam, heeft Browema’s landingsvaartuig Sam het luik overgepakt.

Uiteindelijk heeft het landingsvaartuig het luik afgeleverd bij de Amercentrale, alwaar nog een ander rondzwervend luik moest worden verplaatst. Beide luiken worden gerepareerd, zodat deze weer ingezet kunnen worden.

Hoewel luiken van duwbakken en binnenvaartschepen bestand zijn tegen de nodige krachten, was de storm dermate heftig dat deze twee luiken zijn weggevlogen. Browema is blij dat het op deze manier – samen met W. Smit – kan voorkomen dat dergelijke materialen verdere schade kunnen aanrichten aan het milieu en andere schepen.