Kijk en vergelijk: standaard versus ‘custom made’ hefeiland

Een hefeiland – ook wel bekend als hefplatform of jack-up –  is niet meer weg te denken bij projecten op en rond het water. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw wordt een hefeiland vaak ingezet als een mobiele buitengaatse booreenheid. Met dank aan de poten waarmee het drijvende werkplatform stevig op de zee-, meer- of rivierbodem staat, hebben wind, getijden en golven geen invloed op de stabiliteit van een hefeiland.

Een hefeiland kan echter voor veel meer projecten worden ingezet dan louter (olie)boringen op zee. Het is ook de veilige optie voor bijvoorbeeld het uitvoeren van reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan bruggen, het werken op hoogte in combinatie met hoogwerkers of het boren van ankers in damwanden. Hoewel de meeste hefeilanden gecontaineriseerd zijn en daarmee opgebouwd uit 40 ft containers, bieden deze louter het standaard voordelenpakket. Terwijl veel projecten juist vragen om afwijkende specificaties. Een ‘custom made’ hefeiland biedt dan de oplossing.

Waarin kan een ‘custom made’ hefeiland afwijken van de standaard?

Overstekken / schuine kopse kanten

Een hefeiland met een schuine en overhangende boeg en achtersteven heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan het verder in het talud komen dan een standaard platform. In het geval dat er een overspanning moet komen naar de wal, kan dit worden gerealiseerd door middel van een kortere ramp of kortere stalen dreglijnschotten. Dit betekent dat de overspanning ook meer draagkracht heeft voor materieel en projectmaterialen dat van en naar de wal worden gebracht. In zo’n geval kunnen er zelfs werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf de overspanning!

Ook hebben de schuine kopse kanten nog een groot voordeel wanneer er geboord moet worden vanaf het hefeiland. Dit kan namelijk gebeuren onder een hoek. De boorpalen ‘verdwijnen’ als het ware onder het hefeiland, terwijl de stabiliteit van het hefeiland gelijk blijft.

Volledige oppervlakte aan dek beschikbaar

Grote projecten brengen vaak veel en groot materieel met zich mee en de nodige projectmaterialen. Een standaard hefeiland beschikt in de meeste gevallen niet over ruimte benedendeks, waardoor het dek deels in beslag wordt genomen door onderdelen van het hefeiland. Het ‘custom made’ hefeiland van Browema beschikt wel over een ruime onderdekse ruimte, waardoor onder andere de powerpack, de gasolie- en drinkwatertank hier zijn geplaatst. Voordeel: de volledige oppervlakte van het dek van het hefeiland is beschikbaar voor het project.

Altijd de juiste palen ter ondersteuning

Door zowel punten als ‘elephant feet’ beschikbaar te hebben, kunnen de palen altijd worden afgestemd op de ondergrond. Afhankelijk van waar een project plaatsvindt kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een zeekleibodem, een ondergrond van stenen of zelfs beton. Door de palen hierop aan te passen, wordt niet alleen de stabiliteit van het hefeiland verzekerd. Ook wordt er rekening gehouden met de verstoring van de flora en fauna. Door het gebruik van de juiste palen wordt de impact op de natuur zoveel mogelijk beperkt.

Afwijkende maatvoering

Doordat een ‘custom made’ hefeiland niet is opgebouwd uit 40 ft containers, zijn afwijkende maten mogelijk. Het Browema hefeiland is smaller maar langer. Dit maakt dat het hefeiland vaak wel tussen bijvoorbeeld de pijlers van een brug past, of net wel die breedte kan bieden door overdwars de lengte te benutten.

Bij langlopende projecten kan het voorkomen dat een standaard hefeiland niet voldoet, maar dat ook de bestaande ‘custom made’ variant van Browema niet helemaal geschikt is. Zeker bij dergelijke omvangrijke projecten kan het interessant zijn om een hefeiland op maat te ontwikkelen. Browema heeft hier ervaring mee en staat open voor partnerships.

Benieuwd of ons hefeiland geschikt is voor uw project?