Browema neemt afscheid van hefeiland en verlegt de focus

jun 27, 2022

Browema International B.V. heeft afscheid genomen van het hefeiland. De verkoop vloeit voort uit de nieuwe koers van de huidige directie. “Onze focus ligt op projecten waarbij wij kunnen ondersteunen met onze multifunctionele werkschepen. Met onze ruime ervaring, kennis en expertise kunnen we daarmee echt het verschil maken,” legt directeur Stijn Broekmeulen uit.

Het hefeiland is in 2006 gebouwd in opdracht van toenmalig directeur Thijs Broekmeulen. De specificaties van het hefeiland waren volledig toegepast op het grootschalige onderhoud aan de Haringvlietdam, waarvoor het hefeiland is gebouwd. Na dit meerjarige project is het hefeiland ingezet bij diverse projecten in Nederland, Engeland en Schotland. “De afwijkende maten en het speciale design van het hefeiland maakten dat we vaak werden benaderd als men een ‘vreemde eend in de bijt’ zocht, maar meestal waren deze projecten internationaal georiënteerd. Daar ligt echter niet onze focus en daarbij is het niet gemakkelijk om veel verschillend materieel operationeel te houden. Daarom hebben we besloten om ons puur te richten op de multifunctionele werkschepen. Deze stap biedt mogelijkheden voor nieuwe projecten en aanvullende assets,” aldus Stijn Broekmeulen.

Werf in Moerdijk

Voor nu richt het bedrijf de pijlen op meer binnenvaart gerelateerde projecten. Hier kan Browema toegevoegde waarde geven aan opdrachten waarbij locaties via het water bereikbaar moeten worden. Daarnaast wil de directie ook de werf in Moerdijk breder gaan inzetten. “Wij beschikken over eigen kades en loodsen. Daar doen we nu veel te weinig mee, terwijl de plek alle potentie heeft.”

Het hefeiland is verkocht aan de Duitse firma Eggers Gruppe en is nu onderdeel van hun vloot. Tevens is het voormalige Browema hefeiland een aanvulling op het jack-up platform dat Eggers Gruppe al heeft. De overdracht heeft inmiddels plaatsgevonden in het Duitse Fehrmarn, waar Browema de medewerkers van Eggers Gruppe heeft ingewerkt tijdens hun eerste project met het hefeiland.