Werkzaamheden

Het hefeiland van Browema was betrokken bij het conserveren van de 34 schuiven van de Haringvlietdam in Stellendam. Een klus waar het hefeiland in beginsel voor is gemaakt.

Om de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, werden de schuiven van de dam één voor één omhoog geplaatst. Hierdoor was er ruimte voor het hefeiland om onder de schuiven positie in te nemen. Vanwege de getijden aan de zeezijde, was het onveilig om deze klus drijvend uit te voeren. Door het hefeiland boven het water uit te heffen, waarbij de ‘legs’ voorzien waren van ‘elephant feet’, werd een stabiele ondergrond gecreëerd waar veilig gebruik kon worden gemaakt van de hoogwerkers.

Het resultaat: een zeer geslaagd project dat in plaats van vijf jaar maar 3,5 jaar duurde. Iedere schuif werd in vier delen aangepakt, waarbij het hefeiland telkens opnieuw moest worden gepositioneerd. Door hiermee in de pauzes te starten en doordat alle teams goed op elkaar waren ingespeeld, konden de werkzaamheden iedere keer sneller hervat worden.

Ingezet materieel: Hefeiland & Nifty-Lift hoogwerker

Opdrachtgever: Venko

Andere projecten waarbij het hefeiland is ingezet

Havenlichten Hoek van Holland

Windmolen in Schotland

ADM Europoort

Broekman Rotterdam

Sagro Vlissingen